Divlja šljiva ili (džanarika,ringlov,zerdelija)

 

 

*Stablo divlje šljive je samo se zasadilo, samo niklo, izraslo u predivno drvo i ponudilo obilan urod crvenkastih, okruglih plodova. Nula truda, nula uloga, čisti poklon. Prema tome, nije istina da se za sve treba truditi i mučiti. Neke stvari su nam tako obilno i  poklonjene i često baš te stvari ne primjećujemo ili ignorišemo.Ova vrsta je otporna, sama niče iz koštice i ne treba joj nikakva njega. Rađa bogato, zdravim i lijepim, crvenkasto žutim plodovima.Baš zato što je takva, uopšte nije cijenjena i gotovo da je smatraju korovom. A upravo je takva vrsta voća najzdravija i najkorisnija za zdravlje i to je ono što svima fali za zdravu ishranu. Ponuđeno je besplatno i zato je obezvrijeđeno.

*Zbog vodenastog ploda ova šljiva je idealna za izradu sokova. Čim se malo skuva, ova šljiva pušta svoje sokove, raspada se i postaje lagana za obradu. To je njena idealna karakteristika i čini je idealnom namirnicom za izradu sokova. Nema potrebe vaditi koštice. To je ionako nemoguća misija kako se radi o sluzavom usplođu koje je prilijepljeno uz košticu. Koštice ćete jednostavno odvojiti pasiranjem. Odlična je stvar što se ova šljiva brzo raspada pa je i jednostavnije doći do koštice.

*Sok od ove divle šljive(džanarike) je najfiniji sok: osvježavajuć, slatkasto kisel i predivne boje. Soku ne treba gotovo nikakvih dodataka. Dovoljno je kiseo pa ne treba limunsku kiselinu i može se održati cijelu godinu kao zimnica. Može se dodati veoma malo količinu šećera, tek toliko da zasladi ukus.

 

Priprema

Šljive operete i stavite u lonac.Vode stavite minimalno da sve šljive budu potpoljene.KuVate 15-ak minuta. Šljive gotovo odmah omekšaju i raspadnu se otpuštajući svoje sokove.Držite poklopljeno da se ohladi. Procijedite sok, guste dijelove koji zaostanu u cjedilu, ispasirajte pasirkom. Na slici je kako izgleda moja pasirka i cjedilo. U pasirci će vam ostati koštice i nešto tropa i taj dio ćete baciti. Kada ponovo procijedite sadržaj, dobićete sok i opet će vam u cjedilo zaostatit nešo gušćeg sadržaja. Od tog gušćeg dijela napravite džem, a tekući dio ostaje za sok. Ponovo vratite na vatru sok,i u drugom manjem loncu onaj gušći deo za džem. Pola količine šećera stavite u sok, a pola u džem. Kuvajte do prvog ključa, dobro promiješajte i sipajte u čiste tegle.


 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Mušmula(Divlja kruškica)

Trnjina

VODNJIKA – LEKOVITO PIĆE NAŠIH PREDAKA