Trnjina


  

Trnjina je poznata još i kao crni trn,trnjina ili trnavka. Pored lekovitih svojstava,biljka je dobra u ishrani 

Pročitajte:

– trnjine kao lek
– sok od trnjina recept
– sirup
– liker
– pekmez

Kažu da ko nije probao trnjine kao mali, ne zna šta je to pravo divlje voće. Zapravo, trnjine su ono voće koje mališani podvaljuju jedni drugima, jer je poznato da nakon konzumiranja ovih bobica, koje liče na borovnice usta počinju blago da se skupljaju, odnosno imate takav osećaj.
Trnjine ( lat. Prunus Spinosa ) zapravo pripadaju rodu šljiva, a porodici ruža, prema zvaničnoj podeli.
Pa, ipak današnja deca gotovo da ne znaju šta su trnjine. A nekada su naše bake spravljale ukusne domaće sokove i pekmeze od trnjina, dok su odrasli uživali u ukusu likera od ovog voća.

Trnjina kao lek

Trnjina kap lek se koristi na prvom mestu za poboljšanje rada organa za varenje, a posebno u slučajevima kada osoba ima problem sa zatvorom ili neredovnom stolicom.

Od trnjine se kao lek, pored bobica koriste i cvet i list, a u pojedinim slučajevima i kora i koren.
Smatra se da trnjina kao lek pomaže kod groznice, ali i različitih promena i osipa na koži.

U narodnoj medicini je lekovitost trnjine dobro poznata, pa se smatra jako dobrim prirodnim sredstvom za smirivanje kašlja, ali i za pročišćavanje krvi, mršavljenje, a zbog visokog sadržaja vitamina C, trnjina kao lek se preporučuje i za jačanje imuniteta.

Ako su u pitanju teže upale u organizmu, uz prisustvo groznice, trnjina takođe pomaže, jer je dobro poznato da pospešuje znojenje.

Pekmez od trnjine se preporučuje za poboljšanje apetitata, te za smirivanje nadražaja želuca, usled smanjenog lučenja želudačne kiseline.

Sok od trnjina recept

Recept za sok od trnjina je vrlo jednostavan, a osnovna mera, koju možete povećavati u skladu sa vašim potrebama je : 1 kilogram trnjina, 250 grama šećera i 2,5 litara obične vode.

Voće najpre operite pod mlazom hladne vode, pa ih naljte vodom da ogreznu. Vode treba da bude oko tri prsta više od količine voća. Kada voće omekne, izgnječite ga kao kada pripremate pire od krompira ili ih ubacite u blender, pa jednostavno izmiksajte.

Zatim dodajte šećer i 2,5 litara vode, pa sve zajedno vratite na šporet kako bi sok od trnjina provreo. Još topao sok sipajte u pripremljene sterilisane flaše, zatvorite ih, prekrijte ćebetom ili debljim prekrivačem i nakon što se sok potpuno ohladi odložite na tamno i hladno mesto.



Sirup od trnjina

Sirup od trnjina se priprema na isti način kao i sok od trnjina, stim što se dodaje veća količina šećera.
Osnovna mera za sirup od trnjina jeste : količina soka koja se dobije nakon što se propasiraju trnjine i procedi voda ( kao što je navedeno u gornjem receptu za sok od trnjina ) se izmeri i doda se isto toliko šećera.

Liker od trnjina recept

Od ovog voća se priprema i vrlo ukusno, slatko piće – liker od trnjina. I liker se, kao i sok i sirup od trnjina priprema vrlo jednostavno, a biće vam potrebne samo : trnjine, domaća rakija i šećer.

Najpre napunite bocu širokog grla opranim voćem, koje ste prethodno malo izbockali viljuškom. Potom sipajte šećer preko trnjina, pa sve nalijete domaćom rakijom, tako da voće u njoj ogrezne.

Ovako pripremljen liker od trnjina treba da stoji 90 dana u zatvorenoj flaši, na umereno toplom mestu, nakon čega se može konzumirati.

Pekmez od trnjina recept

I domaći pekmez od trnjina se priprema vrlo jednostavno. Osnovna mera je : 1,5 kg trnjina, 50 grama šećera i crnog vina toliko da voće ogrezne u njemu.

Najpre operite voće i to hladnom vodom, pa ih prelijte vodom da ogreznu i ostavite da odstoje preko noći. Sutradan ocedite vodu, pa razblažite crno vino ( ako je moguće da bude domaće ) sa vodom i tom smesom prelijte voće i sve zajedno ostavite kratko da odstoji.

Ovako pripremljene trnjine stavite na ringlu da se kuvaju dok plodovi ne omekšaju. Potom ih izgnječite, kao kada pravite pire, pa dodajte šećer i kuvajte na tihoj vatri još oko pola sata. Ne zaboravite da pekmez od trnjina neprekidno mešate, dok ne postignete željenu gustinu. Nakon toga sipajte pripremljen pekmez od trnjina u sterilisane, tople tegle i odložite na hladno i tamno mesto.

Medicinska dejstva: Amigdalin, derivati kumarina i flavonoglikozidi imaju blago laksativno i diuretičko dejstvo. Vitamin C jača odbrambeni sistem organizma i pomaže lečenje. U toku groznica i visokih temperatura, organizmu je potrebna dodatna zaliha ovog vitamina.

Primena: Lišće trnjine preporučuje se kao blagi laksativ za ispiranje kamenja u bubregu, za kašalj i neredovne, bolne menstruacije. Od ploda se može praviti žele, kaša ili sok. Ako se redovno uzima, trnjina podstiče prirodnu odbranu organizma.

Čaj od trnjine: Sipajte šolju kipuće vode preko 2 kašičice lišća trnjine. Ostavite da se natapa 10 minuta, zatim procedite. Med i sok od limuna dodajte po ukusu. Nemojte piti više od 2 šolje dnevno.

Sirup: Operite i isecite na pola 500 g trnjina i ostavite ih u 6 dl vode da nabure u toku noći. Jednom

Žele: Operite i isecite na pola 500 g trnjina i ostavite ih u šolju vode da nabubre u toku noći. Jednom prokuvajte, pa procedite. Kašu prokuvajte sa 6 dl belog vina i 750 g šećera. Žele naspite u sterilne tegle; možete koristiti svaki dan kao namaz, a možete i umešati u jogurt.

Sirove trnjine mogu biti otrovne ako se konzumiraju u velikim količinama jer amigdalin je derivat hidrocijanične kisesline i otrovan je za ljude u velikim dozama. Kuvanjem se amigdalin uništava. Sirov plod jestiv je samo nakon prvog mraza, na početku zime.

Lekovitost trnjine
Od najstarijih vremena trnjina se, osim u kuhinji, koristi kao lekovita biljka za lečenje mnogih bolesti i tegoba. Stari Grci i Rimljani pripremali su od njenih plodova sirup za lečenje proliva, malokrvnosti, upale sluzokože želuca i creva. Sakupljali su i cvetove i upotrebljavali ih protiv kašlja i bolesti disajnih organa, ali i za čišćenje krvi, želuca i creva. Kao sredstvo za čišćenje želuca i creva, sv. Hildegarda iz Bingena preporučivala je čak i kuvane plodove trnjine, dok je plodove natopljene u vinu zaslađenom medom preporučivala kao odlično sredstvo protiv peska i kamenca u bubrezima i bešici, reume, artritisa i gihta. Kod trnjine su lekoviti plodovi, cvetovi, listovi, kora i koren. Danas se u narodnoj medicini najčešće koriste plodovi, cvetovi i listovi, dok se kora i koren upotrebljavaju vrlo retko. Ponekad se koriste i koštice plodova, jer, osušene i samlevene u prah, podstiču izlučivanje mokraće i pomažu kod peska i kamenca u bubrezima i bešici.

RAKIJA OD TRNJINE
• 300 g svežih plodova trnjine
• 1 kašika meda
• 1 l rakije
Plodove trnjine staviti u teglu, preliti rakijom, umešati med i dobro zatvoriti. Nakon što odstoji 3-4 meseca na tamnom i hladnom mestu, uz povremeno protresanje, rakiju procediti.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Mušmula(Divlja kruškica)

VODNJIKA – LEKOVITO PIĆE NAŠIH PREDAKA