Drenjina-drenjak

Dren je listopadni grm ili nisko drvo, do 8 m visine, sa zaobljenom gustom krošnjom. Mlade grančice su zelenkastosmeđe i većinom fino dlakave. Listovi su naspramni, jajasti, sa dugačko izvučenim vrhovima. Cvetovi su žuti. Javljaju se rano, pre listanja, sakupljeni u štitaste cvasti, pravilni su i četvoročlani. Cveta u februaru i martu. Žutim cvetom okićene krošnje drena ukrase prirodu u to vreme .

Raste svuda, a najviše po suvim, sunčanim, kamenitim stranama svetlih listopadnih šuma zajedno sa drugim grmljem i šibljem .

Uzgaja se i u vrtovima i parkovima zbog lepih žutih cvetova i jestivih plodova, korisno je uzgajati ga u blizini pčelinjaka. Najbolje uspeva na krečnjačkim toplim i suvim staništima. Zadovoljava se i plitkim zemljištem.

Opore (tanini) i poliuronske (pektini) materije povoljno deluju na sluznicu creva, zbog čega se sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi spravljeni od zrelih drenjina daju kao vrlo prijatan lek za lečenje proliva i drugih oboljenja organa za varenje. Sličnog je dejstva i kora.

Slatko, kompot, džem i pogotovo sok od zrelih drenjina su jedna od najprijatnijih poslastica a istovremeno su i lek koji svako rado uzima. Šteta je što se kod nas drenjine malo koriste.

Sok od drenjina
Za pripremu soka od drenjina, otprilike 7 litara, potrebno vam je
3 kg drenjina
5 l vode
Šećer
Štapić vanile

Drenjine ostaviti da odstoje neko vreme sve dok ne postanu mekane. Potom ih skuvati u vodi. Vreme kuvanja nije određeno već je potrebno proveriti da li su drenjine dobro skuvane. Kada budu dobro kuvane, sok koji je nastao treba procediti kroz krpu. Iz kuvanih drenjina treba iscediti sok a kao najefektivnije sredstvo za to predlažem ruke. Potom i taj sok dodati ostatku proceđenog soka i pustiti da kuva. Kada prokuva dodajete šećer. Na litru soka dodaje se kilogram šećera ali savetujem da to ocenite sami u zavisnosti od toga da li su drenjine slađe ili ne. U slučaju da su slađe dodajte manje šećera.Nastavite sa kuvanjem sve dok se šećer ne istopi. U toku kuvanja na površini će se pojavljivati beličasta pena koju obavezno treba skidati kašikom sa soka. Po želji možete staviti i štapić vanile da se kuva nekoliko minuta pre kraja. Vruć sok treba sipati u prethodno zagrejane staklene flaše i potom ga pustiti da odstoji 24 časa. Flaše umotati u deblju krpu. Prilikom posluživanja sok razblažiti vodom.

Slatko od drenjina
Ako volite slatkiše onda vam savjetujem da napravite jedan zaista ukusan i zdrav slatkiš.
Potrebno je:
1 kg šećera
1 dl vode
1 kg drenjina

U šerpi za kuvanje ušpinujte šećer sa malo vode, da dobijete sirup. U tako ušpinovan šećer potom dodate drenjine. Dok se drenjine budu kuvale, na površini će se pojaviti pena koju treba skidati kašikom. Slatko treba kuvati 20 minuta. Kada slatko bude gotovo, sipati dok je vruće u prethodno zagrejane, manje tegle i zamotati debljom krpom. Od pomenute količine sastojaka dobićete od 1-1,5kg slatkog od drenjina.

Naše bake govorile su da se ujutro, pre doručka, pojedu dve do tri kašičice slatkog od drenjina i popije hladna čaša vode. Dok budete uživali u ovoj poslastici, vodite računa jer se u drenjinama krije koštica.

Pekmez od drenjina
Za domaći pekmez od drenjina potrebno vam je:
drenjine
voda
šećerZrele drenjine očistiti, oprati, naliti vrelom vodom i ostaviti 5 min. da stoje. Izvaditi ih iz vode, propasirati, staviti u šerpu i preko naneti šećer. Na 1 kg pasiranih drenjina stavi se 1 kg šećera. Kuvati 3 sata na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje. Kuvati dok se mase ne zgusne. Još vruć pekmez sipati u čiste i tople tegle, staviti u toplu rernu (100°C) oko 15min. Tegle povezati celofanom ili hermetičkim zatvaračima i ostaviti na suvo mesto.



Rakija od Drenjina

Drenjina, izuzetno zanimljivo voće, pa i za proizvodnju rakije. Ta rakija u startu nosi priču u skladu sa onom narodnom “Zdrav ko dren“. Narodna nije slučajna, to je voće kojem ne treba nikakva zaštita od bolesti i štetnika, izuzetno pogodno za ekološki uzgoj. Voće toliko bogato raznovrsnim aromama, a uz sve to originalne kompozicije elemenata za vrhunsku rakiju. U skladu sa hemijskim sastavom ploda rakija vrhunskog kvaliteta bi se mogla dobiti uz minimalno poštovanje dole navedenog.- Berba, isključivo u punoj zrelosti i prezrelosti, kada plodovi sami opadaju ili se biljka lagano protrese svaka tri dana, zbog količine heksanola.-Pasiranje i odvajanje košpice.-Presovanje i stavljanje soka na vrenje obaviti nakon što pasirano voće stavljeno u kace tako odleži u kontaktu sa vazduhom u trajanju od 24 sata, zbog oksidacije tanina.- Fermentacija je anaerobna, u zatvorenoj posudi (bez dodavanja šećera, ikakvih kvasaca, hrane i kiselina) na što nižoj mogućoj temperaturi. U toku fermentacije formiraće se kapa na vrhu. Nikako je ne mešati niti skidati u prvih sedam dana, dok traje nešto burnije vrenje. Kada kapa dobije tamniju boju ili postane kompaktnija, odnosno tvrđa, izvršiti pretakanje kako bi se nastavila fermentacija nešto slabijeg intenziteta. Fermentacija bi u potpunosti trebala završiti za 5 do 6 nedelja, ako je temperatura niža onda nešto i duže.


 



Коментари

Популарни постови са овог блога

Mušmula(Divlja kruškica)

Trnjina

VODNJIKA – LEKOVITO PIĆE NAŠIH PREDAKA