Divlja jabuka

 Divlja jabuka je listopadno drvo visine do 10 m, široke, nepravilne i dosta guste krošnje, ili žbun visine do 4 m. Grančice su dlakave, grane ne mladom drveću, i kada raste u obliku žbuna, više ili manje su pokrivene trnjem, koje dobro štiti lišće od životinja koje pasu. Listovi su eliptični do srcasti, zašiljeni, nazubljeni. Mladi listovi su vunasto dlakavi i po obliku mogu biti dosta različiti.

Cvjetovi su ružičasti ili bijeli, pojedinačni ili po 2-3 zajedno. Cvjeta od aprila do maja. Raste u šumama i šikarama, po međama, od nižeg do brdskog regiona.



Od plodova jabuke spravlja se popularno jabukovo sirće. Ovo sirće pomiješano sa medom i vodom predstavlja izuzetno korisno i okrepljujuće sredstvo za ljudski organizam.

Divlja jabuka kao lijek

Jabuka je ljekovita biljka i ulazi u sastav raznih šumskih i voćnih čajeva. Za dobar san, protiv kroničnog umora, trovanja, visokog pritiska, nesvjestice, pretjerane gojaznosti, glavobolje, migrene, proljeva, povraćanja, vrtoglavice, bolesti grla, okoštavanje zglobova, opekotina, perutavog ekcema, impetiga, trihofitije, proširenih vena, ogrebotina od otrovnog bršljana, opstipacije, išijasa. Sirova ili pečena jabuka olakšava probavu. Čaj od jabukove ljuske reguliše poremećaje organa za probavu.

Jabukovo sirće u raznim kombinacijama, najčešće sa medom i vodom, višestruko je djelotvoran lijek.

Protiv Anemije – Svako jutro na gladan stomak treba pojesti jednu narendanu jabuku prelivenu sokom od pola limuna, kašikom domaćeg šumskog meda i malom kašikom soka od bokvice ili drenjina.


Protiv Išijasa – Trule jabuke (najbolje divlje) odličan su lijek protiv išijasa. Bolna mjesta jednostavno se oblože jabukom i to se ponavlja danima dok se ne osjeti olakšanje.

Protiv Opstipacije – Izvanredan način da se reguliše stolica i otkloni zatvor jeste da svakodnevno uzimate obrok od jedne pečene jabuke s kruhom ili još bolje, kašom od ječma, pšenice ili raži.

Protiv Melankolije – Vodi za kupanje (ne prevrućoj) dodati 5-6 litara jabukovog sirćeta i litar čaja od smrekinih bobica. Posle 15-minutnog kupanja popijte i sok od svježe jabuke s limunom i medom ili času jabukovog vina.

Divlja jabuka čaj

Pet minuta treba kuhati 2,5 decilitra vode s velikom kašikom meda i sokom od jednog limuna. Time preliti 10 grama jabukovog cvjeta i ostaviti da odstoji poklopljeno 15 minuta. Procijediti. Pije se za jačanje živaca, srca, pluća, za regulisanje probave i ublažavanje kašlja i kihavice. Istovremeno, izvanredno gasi žeđ u vrijeme ljetne žege.

Protiv Išijasa – Trule jabuke (najbolje divlje) odličan su lijek protiv išijasa. Bolna mjesta jednostavno se oblože jabukom i to se ponavlja danima dok se ne osjeti olakšanje.

Protiv Opstipacije – Izvanredan način da se reguliše stolica i otkloni zatvor jeste da svakodnevno uzimate obrok od jedne pečene jabuke s kruhom ili još bolje, kašom od ječma, pšenice ili raži.

Protiv Melankolije – Vodi za kupanje (ne prevrućoj) dodati 5-6 litara jabukovog sirćeta i litar čaja od smrekinih bobica. Posle 15-minutnog kupanja popijte i sok od svježe jabuke s limunom i medom ili času jabukovog vina.

Divlja jabuka čaj

Pet minuta treba kuhati 2,5 decilitra vode s velikom kašikom meda i sokom od jednog limuna. Time preliti 10 grama jabukovog cvjeta i ostaviti da odstoji poklopljeno 15 minuta. Procijediti. Pije se za jačanje živaca, srca, pluća, za regulisanje probave i ublažavanje kašlja i kihavice. Istovremeno, izvanredno gasi žeđ u vrijeme ljetne žege.

Pekmez od divljih jabuka kao lijek

Za kiseli pekmez od jabuka se koristi divlja jabuka. Ovaj pekmez je izuzetno značajan za dijabetičare i ljude koji imaju zdravstvenih problema. Njegovim konzumiranjem jačate krvnu sliku i imunološki sistem… te ćete nadopuniti nedostatke minerala i vitamina u organizmu na potpuno prirodan i zdrav način.

Ljekovita svojstva pekmeza od jabuka


Pekmez od jabuka ima odlična ljekovita svojstva pomaže za:

  • smanjenje šećera u krvi
  • smanjenje holesterola i triglicerida
  • jačanje i popravljanje krvne slike
  • smanjenje i liječenje kašlja
  • nadoknađivanje minerala i vitamina u organizmu
  • probleme sa jetrom, njeno čišćenje i regeneraciju

Pekmez od jabuka jača imunitet, te pomaže regulaciji šećera u krvi i radu štitne žlijezde. Jabuka sadrži oko 80 % vode oko 10 do 12 % ugljikohidrata, jedan posto masnoća i bjelančevina, a isto toliko ima i celuloze. U njenom sastavu zastupljeni su šećeri – glukoza, fruktoza i saharoza, te organske kiseline. Jabuka u sebi ima dosta velike količine vitamina C i beta karotena, B-kompleksa dok od minerala najviše ima kalija, fosfora i kalcija.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Mušmula(Divlja kruškica)

Trnjina

VODNJIKA – LEKOVITO PIĆE NAŠIH PREDAKA